Spara pengar till barn

Att ge sina barn en bra start i vuxenlivet är en av flera anledningar till att många föräldrar väljer att spara pengar till sina barn. Beroende på hur van man är vid olika spartyper, finns flera olika alternativ för barnsparande. Men nästan alltid är det en god idé att spara i sitt eget namn.

Att spara pengar till sina barn är inget tvång bara för att man skaffar barn, men vill man ge sina barn en enklare övergång till vuxenlivet så är sparande till dem en mycket god idé. De här pengarna kan vara en insats till ett framtida boende eller för att barnet ska kunna ta ett körkort. Men många tycker att det är svårt att veta hur de ska tänka kring barnsparande.

Välj spartyp

Det viktigaste vid att spara pengar till sina barn är att starta ett barnsparande och många tycker att det bästa är att varje månad föra över pengar till kontot. Många väljer att spara pengar till sina barn på sparkonton eller fonder, något som på sikt ger lite avkastning. De här sparformerna är säkra, vilket innebär att det är väldigt osannolikt att pengarna skulle minska i värde. Men då barnsparande är något långsiktigt väljer allt fler föräldrar att spara de här pengarna i aktier eller aktier i investmentbolag. Anledningen ligger i att många familjer är intresserade av att få de investerade pengarna att växa sig större genom att få utdelning och en ränta-på-ränta-effekt. Att spara pengar till sina barn i aktier, är till skillnad från sparande i fonder och ett vanligt sparkonto mer riskfyllt. Så beroende på hur mycket is i magen du har, så kan du välja sparform till dina barns sparande utifrån det.

Spara i ditt eget namn

Många föräldrar väljer att spara sina barns pengar i sitt eget namn. Annars så förs pengarna automatiskt över till barnets konto på 18-årsdagen, vilket gör att barnet då har möjlighet att göra vad den vill med pengarna. Allt för många föräldrar är rädda för att barnet ska konsumera upp pengar på alkohol, kläder eller elektronik. För många föräldrar är konsumtion inte syftet med sparkontot till sina barn, så därför är det en god idé att spara pengarna i sitt eget namn och därför kunna ge barnet tillgång till pengarna är det är redo.