Spara pengar – förlegat?

Att spara pengar har fått en tudelad ställning i samhället. Å enda sidan menar många att det är viktigt att spara när man kan, och investera när man har större pengaflöde. Andra menar att man måste hålla sin ekonomi levande, och att ett sparande kan vara slöseri. Kanske ligger sanningen någonstans där i mitten.

Om du varje månad lägger undan en hundring så vet du inte med all säkerhet att hundringen växer. Det beror på att valutan du sparar i kan sjunka i värde, till exempel. Därför är det många som köper en bostad, istället för att hyra den. Att betala tillbaka ett lån är smartare sparsätt än att lägga undan pengar varje månad till ett sparkonto. Men sparar vi för mycket pengar?

Kombinera kan vara nyckeln

Det talas allt oftare om att det globala sparandet leder till så kallad sekulär stagnation, något vi tidigare har skrivit om. Det innebär i korthet att ekonomin är beroende av att folk lånar pengar till investeringar. Det är genom investeringarna och lånandet som ekonomin behåller sin rörlighet och dynamik, där pengarna har ett friare flöde. Dessutom kan det vara riskabelt att bara blint spara en massa pengar. Den gamla bilden från krigstiden där folk sparade pengar i madrassen kan vara bra att ha i åtanke.

Svenskarna har enligt en undersökning för mycket pengar på sparkontot, det vill säga en årsinkomst. Idag pratas det mycket om att det traditionella sparandet håller på att bytas ut till förmån för snabbare investeringar. Det kan vara att sätta sig in i börsen och börja fondspara och aktiespara, eller låna mindre summor pengar till att renovera om i sitt hus. Med det inte sagt att du ska stänga ner sparkontot och bara låna massa pengar. En sund och balanserad kombination är i slutändan det bästa du kan göra för din privatekonomi.