Faran med produkter från Kina

Det är många som handlar elektronik på nätet idag. Det är enkelt att klicka hem en ny mobilladdare och billigare än att handla motsvarande vara i en butik på hemmaplan. Allt verkar jättebra – men vilka risker tar du egentligen när du beställer hem elektronik från Kina?

Kanske du någon gång har blivit rekommenderad att inte beställa elektronik från Kina. Det är ett bra råd, men samtidigt så kan det vara konfunderande med tanke på att majoriteten av all elektronik tillverkas just i Kina. Det som nog egentligen menas är att det finns en risk att du inte vet vad du köper om du handlar direkt från Kina. Mobilladdaren kan vara av bra kvalitet, men den kan lika gärna vara livsfarlig. Om du däremot köper en CE-märkt mobilladdare kan du vara säker på att den är av bra kvalitet.

CE-märkning garanterar säkerheten

Många produkter som importeras till Europa måste genomgå en kontroll för att bli CE-märkta. Det gäller alltifrån vattenkokare till mobiltillbehör. CE-märkning innebär att tillverkaren garanterar att varan når upp till de säkerhetskrav som EU har ställt. Det är viktigt när det kommer till varor som kan bli farliga, till exempel mobilladdare. Dåliga lödningar, veka material och svaga konstruktioner kan göra att produkten går sönder utan att du märker det. Någon liten koppling inuti kan gå sönder eller vara dåligt isolerad. Laddaren kan då till exempel bli överhettad och i värsta fall börja brinna. Som lekman är det svårt att bedöma kvaliteten på egen hand utan särskilda kunskaper i elektronik. Dessutom är elektroniken allt som oftast dold inuti produkten och det finns ingen möjlighet att inspektera vad som finns där i.

Köp från en pålitlig återförsäljare

När du köper en vara från en pålitlig återförsäljare vet du att den har genomgått en kontroll och att CE-märkningen är äkta. Det finns nämligen all anledning att vara skeptisk då det förekommer produkter med falsk CE-märkning. Gör dig själv en tjänst och beställ elektronikprodukterna från en pålitlig hemsida med äkta CE-märkta varor. Då slipper du att oroa dig över att produkterna som du har hemma kan bli farliga.