Gör din röst hörd

Hur kan man påverka många med väldigt lite medel? Skaffa en mobil och se till att ha tillgång till internet, där kan du via sociala medier göra din röst hörd. Högre än vissa politikers om du är på rätt plats vid rätt tillfälle och vet hur du ska formulera dig. En som vet hur man hörs på just Twitter är dock ingen mindre än Donald Trump.

Twitter är en populär social plattform för politiker och åsiktsmakare i allmänhet. Den mest delade tweeten (inlägget) under USA-valet blev den som Hillary Clinton skrev till Donald Trump efter att denna reagerat på att Obama ställt sig bakom och stöttat Clinton. Med tre korta ord ”Delete your account” blev denna den allra mest delade under hela valkampanjen, detta enligt en artikel i Dagens Media. Men Trumps personal reagerade minst lika snabbt med ett motsvar: att det borde Hillary veta hur man gör eftersom hon raderat en hel del mail själv och dessutom inte varit ärlig med det. Ja, valet i USA 2016 har varit ett smutsigt sådant, med pajkastning och anklagelser. Det allra viktigaste mediet har dessutom kanske varit just sociala medier och påverkan detta har haft på människor världen över, inte minst på plats i USA.

Sociala medier påverkar många

Med en mobil och sociala medier kan man göra stor påverkan i världen, både politiskt och på andra plan. Inte minst inifrån länder där det pågår ett inbördeskrig eller inför en revolution. Det går nästan att säga att internet och sociala medier i synnerhet är som radion för andra världskriget i många krigsdrabbade länder. En som har påverkat hundratusentals med sina tweets är ingen mindre än en sjuårig liten flicka. Hon har från sitt hem i Aleppo rapporterat om kriget i Syrien och hur det känns att vara på plats när tunga bomber faller över staden. Mer om denna modiga person och hennes mamma kan man läsa om i denna artikel från Göteborgs-Posten.

Det som är bra med sociala medier är att alla i princip kan uttrycka sina åsikter och med en viss retorisk skicklighet, bygga upp en stor anhängarskara av ”followers”. Det gör att man kan påverka väldigt många, på gott och ont givetvis. Det som är det fina är att inte bara politiker kan ta till sig av detta medium dock, alla som har en mobil, tillgång till internet och en mobilladdare kan göra detta.

Förutom Twitter finns det andra sociala medier som påverkar väljare och personer generellt, några av dessa är:

  • Instagram – där du postar bilder och text samt videor
  • Snapchat – socialt medium för korta videor som är väldigt populärt
  • Facebook – föregångaren till många andra sociala medier men som trots detta fortfarande är väldigt stort världen över

Sedan kan även en hel del utdragna bråk och diskussioner förekomma på olika plattformar. Inte minst på just Twitter. Nyligen kunde man läsa i Dagens Nyheter att Trump återigen är i blåsväder och det med Al Gore. Trump skrev nämligen att klimathotet är ett påhitt som Kina står bakom. Men nu har de två träffats för att samtala och förhoppningsvis kommer det någonstans.