Bär rätt arbetskläder för säkerhetens skull

Alla branscher har sina egna klädkoder och har sina specifika krav på vad som är praktiska arbetskläder. Inom byggbranschen är det viktigt med kläder som sitter bra, är slitstarka och skyddar. I den här artikeln kan du läsa mer om arbetsklädernas betydelse för säkerheten.

Vad du behöver i form av arbetskläder och arbetsbyxor hittar du här, kläder som uppfyller alla de krav som gäller för byggjobb. Enligt Arbetsmiljöverket ska skyddskläder för byggarbeten uppfylla ett flertal stränga krav:

  • De ska ha bra passform utan delar eller sömmar som kan skada den som bär kläderna.
  • De får inte sitta såpass tight att de blockerar blodflödet.
  • De ska hålla god temperatur, luftiga kläder när det är varmt, varma när det är kallt.
  • Ska ha bra passform

Arbetskläder kan vara snygga också

Bra arbetskläder handlar förstås först och främst om funktionalitet. Med det sagt gör det förstås ingenting om de också ser bra ut. På senare år har utbudet av arbetskläder som designats för att vara snygga också ökat. Det menar i alla fall Sanna Lignell, som driver en butik för arbetskläder i Stockholm, i en artikel i Arbetet. Därför hittar du i sortimentet hos Arbetsbyxor.com inte bara arbetskläder som uppfyller alla de grundläggande kraven, utan också kläder som du kan känna dig hyggligt stilig i när du befinner dig på byggarbetsplatsen.

Lagkrav på korrekta arbetskläder

Många olika yrkesroller medför lagkrav på arbetskläderna. Att inte följa lagkraven leder till att arbetsgivaren kan bli skyldig att betala böter eller få andra rättsliga påföljder. Trots att det är ett lagkrav finns det många exempel på när arbetsgivare brutit mot det. Ett exempel rapporterade Nerikes Allehanda om. Den gången handlade det om att kommunen inte klarade av att förse personal inom hemtjänst och äldreomsorg med nytvättade kläder. Inom byggbranschen är kraven på sätt och vis ännu hårdare – att jobba inom vården är fysiskt krävande, men byggjobb är det på ett annat sätt. Bland kraven för kläder som gäller för byggjobbare finns bland annat att alla som arbetar på en byggarbetsplats måste bära skyddshjälm, skor utrustade med stålhätta och så kallade varselkläder (kläder som utrustats med reflexer).