Fler preppar inför krisen

Det talas mycket om den växande prepperrörelsen både i Sverige och internationellt. Börskrasch, krig och naturkatastrofer brukar vara ursprungskatastrofen som man hänvisar till ska leda till strömavbrott, avstängt eller förgiftat vatten eller liknande scenarion. Även om rörelsen i sig inte är ny, är det växande intresset för det mycket tidstypiskt.

Efterfrågan på krislåda som ska underlätta ens beredskap ökar. Många ser det som en kul present till en kompis, medan andra tar det på stort allvar. Det vanligaste innehållet i en krislåda brukar vara stormkök, vevradio, ficklampa och ett vattenfilter som man kan rena vatten med. När lådan väl är på plats är det många som tar nästa, steg:

– Preppers börjar inse att det inte räcker med att klara sig själv, att det måste gå hand i hand med att samarbeta med andra. Många tror att det viktiga är det fysiska, som att ha en vevradio och en vattenreserv. Och det är naturligtvis viktigt, men den viktigaste beredskapen är den sociala. DN

Preppers lär av varandra

Som i citatet ovan är det många som inser att man inte kommer så långt av att försöka klara sig själv. Alla har styrkor och brister, och det finns bra möjligheter att klara sig i ett lag där man kan lära av varandras kunskaper. Om inte annat kan man gå en utbildning, som ges på folkhögskola.

Någon som har mycket att lära ut är preppernörden och experten som har testat all möjlig preppermat. Han kan rekommendera olika prepperkonserver och vilka som är värda att ha eller inte. En del konserver räcker i tio år, och det finns många kakor och preppergodisar som man kan bunkra upp med hemma om man vill säkra energitillgångar.