Så blir du mindre stressad

Många lider av stress och har svårt att slappna av, men som tur är visar forskning att det inte är all stress som är dålig för en. Men med det sagt är det fortfarande väldigt viktigt att kunna stressa ner och slappna av – här är några tips på hur du minskar stressen.

Om du känner dig stressad ibland ska du inte känna en alltför stor oro om att stressen skulle vara skadlig. Stress i små mängder gör ingen skillnad på hälsan, men det är desto värre om du inte låter kroppen återhämta sig efter stress. Då räcker det inte med en avslappnande massage eller att yogapass någon gång i månaden, om stressen får fortlöpa för länge utan att återhämta dig kan du till slut drabbas av utmattningssyndrom – vilket är vanligast hos de personer som ”härdat ut” för länge i stressiga tillstånd.

Så vet du när kroppen är stressad

Det fina med våra kroppar är att de skickar oss en hel del signaler för när det är dags att koppla av och stressa ned. Men det gäller att lyssna på dessa signaler också. Om du till exempel känner dig nedstämd, drabbas av sömnstörningar, har värk i kroppen, får återkommande infektioner eller börjar få problem med magen så är det definitivt dags att stanna upp och ta dig en funderare över hur du egentligen mår.  Bra kan veta att det faktiskt finns saker du kan göra för att stressa ner och återhämta dig. Här är några tips från Sveriges radio:

  • Sov – sömnen är otroligt viktig att prioritera så du sover så många timmar du behöver.
  • Pauser – våga ta en paus under dagen, det gör mycket för att minska stress.
  • Rör på dig – fysisk aktivitet är bra för att återhämta dig, en promenad i rask takt i 30 minuter kan räcka för att minska stressen.

Andra bra saker som minskar stress är att inte vara ständig uppkopplad och i stället umgås med dina vänner. Att alltid sitta på sociala medier skapar en inre stress och likaså att alltid vara tillgänglig att nå via telefon, på sms, mail eller andra kommunikationsplattformar du enkelt har med dig i din telefon. Så att i stället lägga bort mobilen och träffa en vän kan göra mycket, socialt umgänge ger oss energi och ska inte prioriteras bort. Om du inte lyckas känna dig mindre genom detta ska du söka hjälp, ett tips är att vända dig till vårdguiden för att höra vilka alternativ som är bäst för dig att vända dig till.