Ny lag om begravningar

Den tid det tar från att en person avlider till dess att begravningen äger rum blir allt längre. Men nu hoppas myndigheterna kunna ändra på detta, med en ny lag. Förhoppningen är att kunna få ned tiden, och att få folk att planera in begravningar även på andra dagar än fredagar.

Idag vill nämligen de allra flesta svenskar att begravningar ska ske på fredagar. Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm erbjuder 100 tider i veckan för begravningar, men endast 50 av dessa bokas in, säger förvaltningens administrativa chef Göran Höglund till Göteborgsposten. Fredagarna kan dock vara uppbokade flera veckor framåt, och det är detta som ställer till problem.

Skäl för lagändringen

Även i ett kylrum bryts en död kropp ned, och det finns heller inte plats för att förvara hur många kroppar som helst. Genom en ny lag, som började gälla första maj, säger att alla avlidna måste begravas senast en månad efter dödsfallet. Detta hoppas man ska leda till att svenskarna blir lite mer flexibla.

Många svenskar, framför allt i Stockholm, vill inte låta en begravning rucka på almanackan. I medel tar det 25 dagar i Sverige för en begravning att komma till stånd, och det är därför ofta en viss överbeläggning i begravningsbyråernas kylrum.

Reglerna kommer säkert att upplevas som hårda av stressade stockholmare. Värt att veta kan dock vara att i Köpenhamn, som ju är en större stad än Stockholm, får det inte gå mer än en vecka mellan bortgång och begravning. Om stressade Köpenhamnsbor, och övriga danskar, klarar av detta så bör även de boende i den svenska huvudstaden kunna hitta en lösning. I Norge har man en regel som ger de anhöriga tio dagar, kanske för att avstånden är längre i Norge än i Danmark.

Några råd är alltså

  • Kontakta en begravningsbyrå snabbt. Idag går det oftast en vecka innan de anhöriga kontaktar begravningsbyrån. Många byråer kan kontaktas på nätet, se abclillabegravningsbyran.se för ett exempel.
  • Var förberedd på att begravningen kanske inte kommer att kunna hållas på en fredag. Förbered alternativa dagar.
  • Ansöka om uppskov hos Skatteverket, om man av någon anledning inte kan hålla begravningen inom utsatt tid. Dispens kan beviljas.