Höga skatter gör att företagen satsar mer

Jag sitter i solen på alldeles innanför min balkong med skjutdörrar i glas. De är stängda eftersom jag behöver behålla kylan från AC:n inomhus. Det jag gör kan bäst beskrivas som att jag slöjobbar med ett glas vin i handen. Arbete har ju under en ganska lång period varit min största hobby och när flickvännen är upptagen brukar jag sätta mig framför datorn och slöjobba.

Slöjobb är den typen av jobb som är mer långsiktigt produktivt, jag läser på i bloggar, jag skriver saker till min blogg som inte direkt krävs jag nätverkar lite och gör rent allmänt sånt jobb som inte är absolut nödvändigt men som är bra i det långa loppet. Det är egentligen den här typen av arbete som jag älskar, det som gör att man om några år blir marknadsledande. Jag tycker om att återinvestera, att ta ut vinst är för mig ett nödvändigt ont, egentligen älskar jag att behålla pengarna i företaget.

Det är faktiskt det som den här texten ska handla om, att pengarna stannar i företaget på ett eller annat sätt. Det pratas ganska mycket om att de höga skatterna vi har förhindrar företagande. Jag är själv en av de personer som säger det men jag tänkte ta upp en av aspekterna med de höga skatterna vi har som faktiskt gör motsatsen. Att ta ut vinst i Sverige är dyrt, oavsett vilken företagsform man har eller hur man tar ut vinsten så är det dyrt. Det gör att många, liksom jag inte gärna gör det, man investerar hellre pengarna någonstans för att företaget ska växa. Märker du vad det innebär? Det innebär att jag hellre än att sätta in pengarna på mitt privata sparkonto väljer att köpa till exempel reklam för pengarna. Resultatet är alltså att höga skatter på vinst gör att företagen investerar mer inte mindre. Det är förstås bara giltigt i vissa fall, många gånger drar man sig för att göra en investering eftersom det i slutändan inte kommer generera några vidare pengar annat än till staten i alla fall.

Om Dagens Politik

Dagens politik är en blogg som skriver om politik och samhällsfrågor. Här kan du läsa aktuella nyheter som berör dig, eller som borde beröra dig i alla fall.
Frågor och kommentarer kan skickas till info@dagenspolitik.se.