Förbered dig för karantän

Att sitta i karantän är något många fått känna på under 2020. Vissa helt oförberett, vilket leder till en del bekymmer när allt man behöver inte finns hemma. Det finns en hel del att tänka på när du måste stanna hemma under längre perioder av kris, från mat till sjukvårdsbehov och andra förnödenheter.

Få är redo för att sitta i karantän. Sverige har varit förskonat från många större katastrofer som drabbar andra länder under en lång tid. Men att förbereda sig för längre hemmavistelser är inte en dum idé även utan pandemier. Sverige kan drabbas av stormar och översvämningar som gör det svårt att få tag i det man behöver snabbt och att då ha en välsorterad krislåda och andra förnödenheter hemma gör det mycket enklare att ta sig igenom en nödsituation.

Det här behöver du hemma

Sverige har väldigt rent vatten i jämförelse med många länder. De allra flesta hus har idag också rinnande vatten inomhus, vilket gör det lätt att få tag i. Men ibland händer det att vatten kontamineras av olika ämnen. Om du då inte har möjlighet att koka ditt vatten så är det bra att ha dunkar med cirka 5 liter per person och dag. Mat är nästa punkt på listan. Livsmedelsverket rekommenderar att du har mat så du klarar dig minst en vecka framåt hemma. Mat som håller sig länge och kräver lite tillagningstid är att föredra. Konserver, pasta, gryn och olja håller sig länge. Nötter och torkad frukt är också snabba sätt att få i sig bra energi. Om du har möjlighet att handla innan du hamnar i karantän så se till att fylla på med sådant som du redan äter av men som ändå håller sig länge.

Utöver mat och vatten behövs andra förnödenheter som toalettpapper, tvål, schampo, tandkräm och andra hygienartiklar. Att ha en bra hygien är ett enkelt sätt att förbättra sin hälsa och extra viktigt för att inte sprida vidare sjukdomar.