Köp kontorsmaterial online

Ett stort problem för många företag och myndigheter är personal som stjäl från arbetsplatsen. Det kostar samhället och företag miljarder om året. Vad många arbetstagare inte förstår är att stoppa pennor, kopieringspapper och anteckningsblock i väskan faktiskt är straffbart och kan leda till avsked.

Det är inte roligt att gå till förrådet och upptäcka att det bara finns en låda kopieringspapper kvar, trots att det bara för några dagar sedan fanns flera lådor. Eller att pappershanddukarna på toaletten tar slut på nolltid. Många företag har problem med anställda som tar med sig kontorsmaterial och hygienartiklar hem. Företagare vittnar om att de köper in storpack av pappershanddukar och kopieringspapper online och att de måste hålla koll på materialet för att försäkra sig om att det inte försvinner ovanligt snabbt.

Papperhanddukar, anteckningsblock och kopieringspapper

Det är lätt hänt att en penna råkar slinka ner i väskan eller ryggsäcken och plötsligt ligger den på köksbordet hemma. Problem för arbetsgivare är inte främst pennor som personalen av misstag råkar ta med sig hem. Det händer även den bästa. Problemet är medveten stöld som arbetstagarna inte uppfattar som stöld. Ett företag köper in tio stora paket kopieringspapper. En arbetstagare har slut på papper hemma och tar 50 blad och stoppar i väskan. De jämför vad de tar med sig hem med mängden material som företaget köpt in. Då uppfattas 50 kopieringsblad som så lite och absolut inte som stöld. När det sedan blir en vana hos en eller flera personer att ta med lite kopieringspapper, pennor eller post-it lappar blir det en rejäl ekonomisk kostnad för företaget. Inköpsansvarig har beräknat hur mycket som behövs för en längre tid och risken att personen tänker att den beräknat fel är stort. Effekten blir att företaget köper in mer kontorsmaterial och hygienartiklar. Ofta tar det ett tag för ett företag att upptäcka att det går åt mycket mer material än vad det borde. Det vanligaste är att stjäla mindre saker och förbrukningsartiklar som:

  • tvål
  • papper
  • anteckningsblock
  • kaffe
  • pennor

Sådana saker är också svåra att upptäcka då det är en ständig åtgång på dem.

Avsked och straffbart

Det enda positiva för en arbetsgivare är att även små stölder är straffbara och ger rätt att avskeda vederbörande person. Du kan alltså bli av med jobbet om du tar med dig post-it lappar hem. Det är många arbetstagare som inte vet om vilken risk de utsätter sig för när de tar med sig ett paket kaffe hem för att det är slut där och de ska få besök. Det är inte ovanligt att personen tänker att de bara “lånar” och att de ska ersätta arbetsgivaren. De hinner inte åka och handla och företaget har ändå flera paket kaffe. Ingen kommer att upptäcka det och redan på måndag ska det stå ett likadant kaffepaket på dess ställe. Men under helgen glöms kaffepaketet bort och ingen upptäcker stölden.

Förutom avsked kan arbetsgivaren starta en rättslig process där personen blir anklagad för ringa stöld (under 1250 kronor) eller stöld. Förutom att personen riskerar att få sparken, så blir det svårt att hitta ett nytt jobb. För en arbetsgivare är förtroende för personalen A och O för att det ska fungera.