En paus för nöjen

Att det privata även är politiskt är inga nya ord, utan har myntats länge. Men det var kanske främst under 1960-talet som parollen som orden fick sitt stora genomslag tack vare radikalfeministernas kamp.

Denna grupp av feminister menade på att det inte är de enskilda individerna som skapar skillnader mellan könen utan att det är det övergripande systemet som vi alla befinner oss under som skapar problemen. Nog om detta. Om det nu är så att det politiska även rör sig genom våra privata hem, finns det då inga fritidsnöjen och intressen som bara är till för att roa utan att kräva någon slags ställningstagande?

Avkoppling på egna villkor

Givetvis finns det människor som brinner för politiken och människors rättigheter så pass mycket att just detta intresse kommer före allting annat. Speciellt i delar av världen där mänskliga rättigheter och demokrati inte är någon verklighet idag. Vad som kan vara ett roande och avkopplande nöje för någon kan vara ett dagligt arbete för en annan. Oavsett vad man själv tycker om finns det gott om nöjen för alla typer av personligheter. Oavsett om man helst spenderar sin lediga dag med elitserien streampå datorn, om man helst spelar en omgång counter strike med sina vänner online eller om man helst kopplar av med en god bok från hyllan med klassiker. Att man har egna fritidsintressen som anses vara mindre djupa eller intellektuella behöver inte vara något problem. Det behöver inte heller innebära att man inte kan ta igen denna brist på andra områden. Vissa nöjen finns bara där med den enda anledningen att roa, inget annat.