En bättre vårdpolitik efter corona?

Dagens vårdpolitik kunde definitivt vara bättre. Med corona i ständig närvaro är det många läkare och sjuksköterskor som sagt upp sig och sökt sig till andra branscher eller öppnat eget. Men med hyrläkare blir det både enklare och förmånligare för dig att arbeta inom vården.

Fördelarna med hyrläkare är många. Du slipper arbeta på krångliga arbetstider, göra pinande övertid eller arbeta på en ort du egentligen avskyr. Istället för att slava för låg lön kan du rekryteras hos ett bemanningsföretag och välja exakt var i Sverige du vill jobba.

Vårdpersonal flaggar för orimliga arbetsförhållanden

Redan innan coronapandemin var det tufft för vård- och omsorgspersonalen. När sedan covid-19 blev ett faktum blev det ännu större effekter av hur personal slet dagarna i ända. Eftersom Sverige inte gick i karantän som övriga länder ute i Europa, höll sig folk fortfarande ute och många antog och påstod att smittan därmed blev större rent allmänt i Sverige.

Oavsett vad man kan tycka om detta sade allt fler upp sig inom läkarkåren och sjuksköterskekåren för att de helt enkelt inte orkade längre. Detta har lett till hårda debatter, ny lagstiftning och mer restriktiva regler.

Under januari 2021 trädde den nya pandemilagen i kraft vilket innebär att vissa offentliga inrättningar tvingas införa restriktioner och att samhället överlag skulle bli strängare och kanske till och med bötfälla folk som bröt mot lagen.

Förstatliga vs privatisera sjukvård

Det råder heta diskussioner huruvida privat sjukvård ska få fortsätta i Sverige och om man ska förstatliga alla vårdinrättningar. Här är högern och vänstern inte lika eniga som du säkert förstår. På samma gång försöker man titta på andra länder och se hur de har klarat pandemin och hur deras vårdpolitik ser ut rent generellt. Länder som Tyskland och Schweiz har till exempel skött det snyggare och många menar även att man borde se till Skottlands vårdsystem.