Åtgärder för fler jobb till de unga

Sverige är ett land som nyligen har gått till val och röstat. Många människor har utnyttjat sina demokratiska rättigheter och röstat.

Det är hög ungdomsarbetslöshet i Sverige och det har precis varit val till riksdagen i landet som slutade med nästintill oavgjort mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Så vad säger dessa respektive parter om jobben egentligen? Vi sammanfattar.

Val och partipolitik

Valdeltagandet var högt, statistik pekar på att valdeltagandet i år kanske var så högt som hela 87 procent, vilket är ett oerhört högt valdeltagande med internationella mått, men även ovanligt högt för att vara i Sverige. Valdeltagandet verkar enligt valmyndigheten landa på 87,1 procent, vilket i så fall skulle medföra en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med det förra valet som ägde rum år 2014. Inte sedan 1985 års riksdagsval har valdeltagandet varit så högt. Men vad vill egentligen partierna genomföra för politik? Det kan man förstås undra. En liten genomgång av åtminstone en av frågorna tänkte vi göra nu, nämligen frågan om jobb och arbete särskilt för de unga. Vad tycker partierna om det och vad vill de genomföra för förändringar på den punkten? I en artikel hos Sveriges Television sammanfattar man Moderaternas jobbpolitik och förslag, men vad säger Socialdemokraterna. Här är sammanfattad information hämtad från respektive partis hemsidor:

  • Socialdemokraterna betonar vikten av flera jobb i hela landet, med schyssta villkor. En sak som de vill göra är att strama åt arbetskraftsinvandringen, och särskilt i de yrken och branscher där det redan finns en arbetskraft i Sverige. Det kan ge fler jobb åt alla, men kanske i synnerhet enkla jobb till de unga som kan få sitt första jobb.
  • En annan av de jobbåtgärder som Socialdemokraterna vill införa är att garantera en tillsvidareanställning, och på heltid dessutom, till alla som slutför antingen barn – och fritidsprogrammet eller vård – och omsorgsprogrammet på gymnasiet.
  • Ett socialdemokratiskt mål är att anställa 14 000 fler inom vården fram till år 2022. Mycket av vad Socialdemokraterna vill göra är mer allmänna reformer.
  • En socialdemokratisk jobbreform som är mer riktad mot yngre är att man vill införa möjlighet till lån genom CSN, för att ta ett körkort. Den åtgärden riktar sig till alla men underlättar kanske främst för unga som inte har haft råd att ta körkort på grund av att man kanske fortfarande studerar eftergymnasialt eller går på gymnasiet, eller inte har fått så mycket jobb ännu och endast jobbar deltid.
  • Moderaterna är ett parti som har en lite annan ingång i jobbpolitiken. En klassisk moderats åtgärd är att sänka skatter för att få fram flera jobb. Men de vill även införa ett utökat RUT-avdrag, de vill höja taket för RUT från 25 000 kr till 75 000 kr per år.